”Saltad sik får en god och krispig gratinering av Malax Limpan, svartpeppar och fänkålsfrön. Portionen får syrlighet av lätt tillredd pressgurka. En delikat förrätt till middagen!”
– Emmiina Lehtonen
(förrätt för fyra)
Pressgurka:
Plocka benen ur sikfilén och filea den.
Skär filén på längden i två delar.
Salta bitarna alltigenom. Rulla sikstängerna till hårda rullar i en film och låt dem dra åt sig salt i två timmar i kylskåpet.
Smula Malax Limpan -skivorna i en mixer.
Krossa de hela fänkålsfröna och blanda dem samman med den krossade svartpepparn.
Rosta kryddorna i torr panna i ungefär en minut, tillsätt därefter smöret och Malax Limpan -smulorna. Stek blandningen krispig.
Ta bort filmen från sikstängerna och skölj med iskallt vatten bort saltet från fiskens yta.
Trilla sikstängerna i Malax Limpan -blandningen, rulla på nytt hårt in dem i en film och låt dem dra i minst en timme i kylskåpet.
Skär portionsbitar med en viss kniv. Servera med pressgurka och dill.
Skär gurkan i tunna skivor. Blanda ner sockret och ättikan i gurkskivorna. Låt dra i två timmar. Tillsätt till slut finklippt dill.
Recept: Emmiina Lehtonen
Expresskurvan 5
65380 VASA
FINLAND
Tel. +358 (0)6 3577 100
vardagar kl 09.00 – 15.00
info (at) maalahdenlimppu.fi