fbpx

Gelead lingontårta

En lite annorlunda tårta till höstens fester förbereds av färska lingon. Tårtbottens söta smak kommer från Malax Limpan och kolasåsen. Förbered denna överraskande tårta och njut av höststämningen!” – Hellapoliisi

Tillagningstid: 20min

Mängd: 8 portioner

INGREDIENSER:

  • 325 g Malax Limpan i skivor
  • 1 dl tjinuskisås/kolasås
  • ½ dl vispbar vaniljsås ELLER mjölk och 1 tsk vaniljsockerFyllning:
  • 5 gelatinblad
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 250 g ostmassa
  • 2 dl lingon
  • 1 ½ dl tjinuskisås/kolasås
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl vattenOvanpå:
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl lingon

Finmala Malax Limpan -skivorna med skärare och blanda i tjinuskisås och vaniljskum eller mjölk och vaniljsocker.
Fodra en springform med en diameter på 20 cm med bakplåtspapper och tryck in tårtbottnen i formen.
Tillred fyllningen.

Sätt gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Vispa upp vispgrädden till skum. Vispa ned ostmassan och lingonen samt tjinuskisåsen och vaniljsockret. Kontrollera smaken.

Värm upp vattnet till kokpunkten och lös upp de urkramade gelatinbladen.
Blanda gelatinvätskan i fyllningen i en tunn stråle och blanda om till en slät blandning.
Häll fyllningen i formen och ställ in i kylskåpet för att stelna i några timmar eller över natten.
Lösgör försiktigt tårtan från formen med en kniv och flytta över den på ett serveringsfat.
Vispa upp vispgrädden och smaksätt med socker och vaniljsocker.

Spritsa på tårtans kanter. Strö rikligt med färska lingon på ytan.
Servera om du så önskar med tjinuskisås.

Recept: Hellapoliisi