fbpx

Saaristolaisleipä

Maalahden Limppu on aito perinteinen saaristolaisleipä, joka on mehevän ja luonnollisen makuinen. Saaristolaislimppu sopii hyvin arjen herkkuhetkiin, mutta erityisesti se kruunaa juhlapäivien, kuten joulun ja juhannuksen, ruokapöydät.

Saaristolaisleivän resepti, juuret ja historia ovat saaristossa

Saaristolaisleipä on perinteisesti tumma ja tiivis limpun muotoinen leipä, joka on leivottu aitoon ruisjuureen ja on maultaan sekä hapan että makea. Sitä on leivottu Suomessa monen vuosisadan ajan, mutta sen historiaa ja alkuperää ei tunneta tarkkaan. Myös Maalahden Limppu -saaristolaisleivän resepti ja historia ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Saaristolaisleipää tehdään usein saaristossa tai sen lähistöllä, ja reseptiin kuuluu rukiin lisäksi myös siirappi, josta leivän makeus on peräisin. Leivän tummuus syntyy juuri tummasta siirapista ja erityisesti rukiista, jonka ansiosta saaristolaisleipä on yleensä myös hyvin runsaskuituista.

Saaristolaisleivän pitkä valmistusprosessi ja säilyvyys

Saaristolaisleipä säilyy tavallisesti hyvin pitkään verrattuna muihin leipiin –parhaimmissa tapauksissa se voi säilyä syötävänä jopa monta kuukautta. Oikeanlainen säilytys on tosin tärkeää: kun leipä säilytetään hyvin suljetussa leipäpussissa kuivassa, huoneenlämmössä ja suojassa auringonvalolta, siihen ei pääse bakteereja tai kosteutta. Perinteisen saaristolaisleivän, kuten Maalahden Limppu -saaristolaisleivän, pitkän säilyvyyden salaisuus liittyy osin valmistusprosessiin, joka kestää useita vuorokausia alkaen hapantaikinan valmistuksesta ja päättyen leivän paistoon uunissa ja sen jäähtymiseen.

Saaristolaisleipä on erittäin monikäyttöinen ruoanlaitossa

Aito ja mehevä saaristolaisleipä, kuten Maalahden Limppu, on makumaailmaltaan hyvin monipuolinen leipä. Siksi saaristolaisleivän päälle sopivat sekä suolaiset levitteet, kuten kinkut ja kalat, että makeat lisukkeet, kuten marjat ja suklaa. Suosittu klassikko, joka sopii nautittavaksi ympäri vuoden, on saaristolaisleipä graavilohen tai skagenröran kanssa. Saaristolaisleipää ei tarvitse myöskään aina syödä pelkkänä leipänä, vaan sitä voi esimerkiksi murustaa ja käyttää mehevän voileipäkakun pohjana. Siitä voi myös paloitella ja paahtaa rapeita krutonkeja herkullisiin salaatteihin. Mahdollisuuksia on loputtomasti, niin monipuolinen tuote saaristolaisleipä on. Meiltä löydät useita satoja eri reseptejä, jotka inspiroivat valmistamaan ihania alkuruokia, maittavia pääruokia ja upeita jälkiruokia Maalahden Limppu -saaristolaisleivästä.

Tutustu tuotteisiimme

Maalahden Limppu on aito perinteinen saaristolaislimppu, joka on mehevän ja luonnollisen makuinen. Se sopii hyvin arjen herkkuhetkiin, mutta erityisesti se kruunaa juhlien, kuten joulun ja juhannuksen, ruokapöydät.