fbpx

Alg-limppommes frites

”Malda nori alger ger knaperstekt Malax Limpa-skärgårdsbröd en delikat umaminyans. Majonnäs som kryddats med sesam och picklad ingefära kompletterar den asiatiska smakvärlden. Delikat som snacks när man firar kväll!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

Alg-limppommes frites:
• 1 paket Malax Limpa skärgårdsbröd
• ca 1 dl rybsolja
• 2 ark nori alg malda
• ½ tsk salt

Sesam-ingefärsmajonnäs:
• 1 ägg
• 1 tsk dijonsenap
• ¾ tsk salt
• 1 ½ msk risvinäger
• 3 msk sesamolja
• 3 msk picklad ingefära (sushiingefära eller gari)
• 2 dl rybsolja
• Rostade sesamfrön till garnering

Laga majonnäsen. Skär ingefäran i små bitar med en kniv, häll av överlopps vätska. Lägg ägget, saltet, risvinägern, sesamolja och den finskurna ingefäran i bottnen på ett högt och smalt kärl. Häll till sist på rybsoljan. Sänk ned en stavmixer till kärlets botten, kör i gång och höj den med långsamma roterande rörelser så att ägget emulgeras med oljan och bildar majonnäs.

Flytta över majonnäsen till ett serveringskärl och garnera om du så önskar med sesamfrön som rostats lätt i torr panna.

Mala arken nori alg till pulver i en mixer eller hushållsassistent. Bryt arken i bitar innan du malar dem.

Skär limpskivorna på längden i fyra delar till jämstora bitar. Häll rikligt med rybsolja i en panna och hetta upp. Stek limppommes fritesen några bitar i sänder, så att du får en bra stekyta. Lägg dem efter stekningen på hushållspapper för en stund, så att överlopps olja rinner av. Krydda limppommes fritesen med salt och malen alg.

Servera med sesam-ingefärsmajonnäs!

Recept: Emmiina Lehtonen