fbpx

Blomkåls-ostsoppa

”Blomkål är en fin sommargrönsak. Av den tillreder du lätt en verkligt delikat soppa. Rosta i ugn eller vänd i en het panna krispiga krutonger som skurits ut ur Malax Limpan och servera dem som följeslagare till soppan.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

(4 portioner):

• 1,3 kg blomkål
• så mycket vatten att blomkålen täcks
• 1–2 grönsaksbuljongtärningar
• 2 tsk dragon
• svartpeppar från kvarnen
• 200 g smältost
• (1 dl grädde)
• (kokspad)
• 150 g av Malax Limpan
• 2–3 vitlöksklyftor
• chiliolja

Avlägsna bladen och stammen från blomkålen.
Skär blomkålen i bitar och lägg i en kastrull.
Fyll på så mycket vatten att blomkålen blir täckt.
Smula ned grönsaksbuljongtärningarna.
Låt koka i ungefär fem minuter, tills blomkålen är mjuk.
Sila spadet och spara det.

Mosa blomkålen med en stavmixer eller i en mixer.
Krydda med dragon och svartpeppar.
Tillsätt smältost och grädde om du så önskar. Rör om.
Tunna ännu vid behov ut med kokspadet.
Kontrollera smaken.

Skär Malax Limpan i små kuber och lägg dem på en ugnsplåt som är beklädd med bakplåtspapper.
Skala och finfördela vitlöksklyftorna och blanda ned dem.
Häll på chiliolja.
Rosta vid 200 grader i ugn tills brödbitarna är krispiga.

Servera krutongerna med soppan.

Recept: Hellapoliisi