fbpx

Croque Monsieur

”Croque Monsieur är en varm smörgås, som har en fyllning av skinka, vit sås samt ost. Till den traditionella versionen används vitt bröd, men lagad på Malax Limpa är smaken starkare, konsistensen fylligare och brödet frasigare!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

4 st.

• 8 st. skivor Malax Limpa
• 4 skivor basturökt skinka
• 130 g riven Gruyéreost
• 1 msk Dijon-senap
• Svartpeppar från kvarnen

Béchamelsås:

• 1 msk (20 g) smör
• 2 msk (20 g) vetemjöl
• 2 ½ dl helmjölk
• ¼ tsk muskotnöt
• ¼ tsk vitpeppar
• ½ tsk salt
• 70 g riven Gruyéreost

Till garnering:

• Färsk finfördelad bladpersilja

Riv grovt 200 g Gruyéreost.

Laga Béchamelsåsen. Smält smöret i en teflonkastrull och blanda i vetemjölet, låt sjuda i ungefär en minut under ständig omrörning, låt dock inte blandningen brynas. Tillsätt mjölken i några omgångar under ständig omrörning. Smält till slut ned 70 g riven ost och kryddorna. Blanda till en slät massa.

Bred Dijon-senap på limpskivorna. Fyll smörgåsarna med skinkskivor, Béchamelsås och riven ost. Lägg lock på smörgåsarna.
Tillsätt även på locken Béchamelsås samt resten av den rivna osten. Grovmala ännu en aning svartpeppar på smörgåsarna.
Grädda i 225 grader i tio minuter, eller tills osten har blivit vackert brynt.

Strö finfördelad persilja på smörgåsarna innan de serveras.