fbpx

Kåldolmar med fyllning av Malax Limpa

”Malax Limpan ger fyllningen i traditionella kåldolmar en delikat nyans! Fyllningen får aningen mer sötma samt fyllighet i jämförelse med traditionella kåldolmar. Servera med lingon och potatis.” – Emmiina Lehtonen

Mängd: för fyra

Recept: Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

  • 1 (ca 1,5 kg) vitkål
  • Vatten
  • 1 tsk salt / 1 liter vatten
  • Fyllning:
  • 5 st. (ca 3 dl) smulade skivor Malax Limpa
  • ca 3 dl finfördelat kokat kålinnandöme
  • 250 g stekmalet kött av nöt
  • 2 lökar
  • Olja till stekning
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk vitpeppar
  • 1 tsk mejram
  • Smör för att smörja formen
  • På ytan:
  • 2 msk sirap
  • 4 msk smör

Karva ur kålstocken. Sätt så mycket vatten i en stor kastrull att kålen blir helt täckt. Tillsätt salt.
Låt vattnet koka upp och lägg kålen hel i det kokande vattnet.
Koka kålen i 10 minuter och ta loss de yttersta bladen från den.
Lägg kålen tillbaka i kastrullen för att koka i ytterligare 10 minuter.
Ta loss resten av de yttersta bladen och finfördela ungefär tre deciliter av återstoden av kålens innandöme.
Spara kålens kokspad.

Finhacka lökarna och stek dem lätt i olja i en stekpanna.
Smula skivorna Malax Limpa för hand.
Tillred fyllningen genom att blanda samman den stekta löken, limpsmulorna, den finfördelade kålen, det malda köttet, grädden, ägget och kryddorna. Rör samman till en jämn massa.
Bred ut kålbladen på ett skärbräde och skär vid behov bladstjälkarna tunnare, så att du kan rulla ihop bladen.
Lägg på varje blad ca 2 msk fyllning och vik ihop bladen till paket.
Receptet ger ungefär 14 kåldolmar.

Ställ dolmarna tätt invid varandra i en smord ugnsform. Häll sirap över kåldolmarna och klicka över dem med smör.
Ställ först in formen i ugnen i 225 grader för 10 minuter, minska därefter värmen till 175 grader och håll den i ugnen i ytterligare 40 minuter.
Häll vid halva gräddningstiden kålkokspad över dolmarna.