fbpx

Rökt lax-sushitårta

”Rökt lax-sushitårta är en lättgjord och festlig tårta som smakar på alla fester. En elegant tårta krönar vårens och sommarens fester och är också en trevlig måltid. Denna tårta kommer att försvinna snabbt till bättre mun. Den smaskiga botten är gjord av Malax Limpa och smält smör.” – Hellapoliisi
 

(8 portioner)

INGREDIENSER:

Botten:

  • 150 g Malax Limpa
  • 50 g smält smör

Fyllning:

  • 4 gelatinblad
  • 600 g gräslöksfärskost
  • 200 g varmrökt lax
  • 2 dl räkor
  • En kruka dill
  • Limepeppar enligt smak
  • Saften av 1 lime

Till garnering:

  • Ett litet paket färdiga maki-sushi
  • inlagd ingefära
  • wasabi

Sätt Malax Limpa -skivorna i mixern och finfördela till smulor.
Rör i det smälta smöret och blanda om.
Tryck ned blandningen i en med bakplåtspapper fodrad springform med en diameter på 22 cm.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Ös färskosten i skålen.
Tillsätt den rensade varmrökta laxen, räkorna, den finhackade dillen och limepeppar efter smak. Rör om.
Pressa saften ur limen i ett dricksglas och tillsätt vid behov vatten, tills du får en halv deciliter vätska.  Värm upp till kokpunkten exempelvis i ett dricksglas i mikrovågsugn.
Lös upp de urkramade gelatinbladen och rör med en sked till en slät blandning. Häll gelatinvätskan i fyllningen i en tunn stråle under kontinuerlig omrörning.

Häll fyllningen i formen ovanpå brödblandningen och jämna ut ytan.
Ställ in i kylskåpet för att stelna i några timmar eller över natten.
Lösgör tårtan från formen genom att försiktigt snurra på formen och skära med en kniv längs kanten.
Flytta över på ett serveringsfat.

Skär maki-sushin i tunnare skivor och lägg upp dem längs tårtans kant.
Placera en klick wasabi och en liten bit inlagd ingefära på varje bit.
Förvara i kylskåp tills det är dags att servera.

Receptet: Hellapoliisi