Saaristolaislimpun alkuperä
Saaristolaislimpun historia ulottuu saariston kalastajakyliin. Siellä tämä tumma, makeahko leipä syntyi arjen tarpeesta. Saaristolaisperheissä haluttiin valmistaa leipää, joka pysyi mehevänä merimatkojenkin aikana. Kun sähköuuneja ei ollut, leipä paistettiin hitaasti puu-uunissa.
Yksi parhaista asioista saaristolaislimpussa onkin sen säilyvyys. Se voi oikeaoppisesti säilytettynä säilyä hyvänä jopa useiden kuukausien ajan. Paras tapa säilyttää saaristolaislimppu on pakata se tiiviisti pussiin ja säilyttää huoneenlämmössä, kuivassa sekä valolta suojattuna.

Maku ja koostumus
Saaristolaislimppu on tummanruskea, makean maltainen ja kostean mehevä. Leipää ei vaivata kuten tavallista vehnätaikinaa. Sitä sekoitetaan, kohotetaan ja paistetaan vuoassa pitkään matalassa lämpötilassa. Hidas kypsyminen antaa limpulle syvän aromin.
Vaikka saaristolaislimppu tunnetaan makeudestaan, sen maku on monivivahteinen. Siirappi antaa lempeän makeuden, maltaat syvyyttä ja ruis tuo happamuutta. Näin syntyy tasapainoen kokonaisuus. Lopputulos on leipä, joka on yhtä aikaa täyteläinen, pehmeä ja sopivan tiivis.

Raaka-aineet, jotka takaavat onnistumisen
Vaikka saaristolaislimpun reseptit vaihtelevat suvuittain, tietyt raaka-aineet toistuvat aina. Leipä valmistetaan piimään tai veteen, tumma siirappi tuo makeutta ja väriä, ruis tuo leipään happamuutta ja kaljamaltaat tuovat täyteläisyyttä. Lisäksi taikinaan lisätään suolaa sekä vehnäjauhoja. Kohotus tapahtuu hiivalla tai ruisjuurella. Loppupaistosta saaristolaislimppu sivellään siirappivedellä, josta leipä saa kauniin kiiltonsa.
Maalahden Limppu -saaristolaislimppu valmistetaan aitoon ruisjuureen. Sen ainesosissa ei ole eläinperäisiä tuotteita, joten se sopii erinomaisesti myös vegaaneille sekä maidotonta ja laktoositonta ruokavaliota suosiville!

Saaristolaislimppu joulupöydässä
Saaristolaislimppu kuuluu olennaisesti suomalaisen joulun makumaailmaan. Joulupöydässä se on perinteisesti yhdistetty erityisesti kalaruokien kanssa. Kokeile vaikkapa graavilohen, kylmäsavulohen, silakkarullien tai mädin kera. Saaristolaislimpusta saa myös mehevän pohjan alkupaloille. Esimerkiksi sillitartar, sienisalaatti tai tofuskagen täydentävät sen makua hienosti.
- Tofuskagen
- Rosollivati
- Sillitartar-leivät
- Silliterriini
- Mehevät mätileivät
- Kalapöydän kakku
- Sillimousse
- Sienisalaattileivät

Saaristolaislimppua voi hyödyntää myös joulun pääruoissa. Kokeile kuorruttaa kinkku tai kalkkuna Maalahden Limppu -murulla, tai kuorruta sillä porkkanalaatikko. Siitä saa myös herkullista makua ja rakennetta joulun salaateille.
- Joulukinkun kuorrute à la Maalahden Limppu
- Kalkkunarulla
- Moderni porkkanalaatikko
- Jouluinen salaatti viikunoista
- Jouluinen juuressalaatti lämminsavusiiasta
- Rosolli

Leipä sopii myös joulun jälkiruokiin, kuten juustotarjottimelle. Sen makeus tasapainottaa suolaisten juustojen, kuten sinihomejuuston voimakkuutta. Kokeile myös hyödyntää sitä osana leivontaa. Se sopii erityisesti murustettuna juustokakkujen pohjaan.
- Jouluinen luumukakku
- Tuorejuusto-glögikakku
- Jouluinen kerrosjälkiruoka
- Juustolautanen
- Joulucookies
- Jouluiset cake popsit
- Uunipäärynät
- Rommirusina à la Maalahden Limppu
- Piparminttuinen banoffee

Leipä, jolla on historiaa
Saaristolaislimppu on paljon enemmän kuin vain joululeipä. Se on pala suomalaista historiaa ja saariston sitkeyttä. Siksi se onkin joulupöydän klassikko vuodesta toiseen.
Lue lisää saaristolaislimpusta ja löydä uusia inspiroivia käyttöideoita täältä!