fbpx

Bloggar

Julens huvudrätter fulländar festbordet

Julens huvudrätter tillför festmåltiden varma smaker och långa traditioner. Julmåltidens varma huvudrätter består av lagrade rotfrukter i form av olika lådor och olika slags fisk- och kötträtter, viktigast av allt naturligtvis julskinkan. Till skinkan eller kalkonen är det rågiga skärgårdsbrödet Malax Limpan en makalös följeslagare!

Traditionell julskinka

Enligt tradition är julskinkan kronan på verket på julbordet. Välj storlek på skinkan efter antalet matgäster för att undvika onödigt svinn. Eventuellt överbliven skinka är perfekt efter jul att lägga i ärtsoppa eller asiatiskt karamelliserat fläsk!

Observera att det tar flera dagar att tina upp skinkan i kylskåpet, så kom ihåg att ta ut den i god tid för att tina upp den. Det är en bra idé att låta skinkan värmas upp lite i rumstemperatur innan du bakar den. Baka skinkan enligt storlek, antingen över natten eller på julaftonsmorgonen. Använd en digital termometer för att kontrollera att skinkan är klar. Bakspadet utnyttjas bäst i skinksåsen!

Prova att panera julskinkan enligt den här anvisningen Panering till julskinkan av Malax Limpanoch du får en vacker färg samt rågig smak på skinkan.

Ta vara på receptet Skinkmacka med senapsmajonnäs för att utnyttja resterna av julskinkan. Mackorna är också utmärkta som vickning på julafton!

Gör din egen julsenap till skinkan och smaksätt den med några härliga julsmaker. Prova till exempel rökarom, gin, konjak, plommonmarmelad eller äpple. Hemmagjord senap blir också en fin present som garanterat kommer att användas, så det lönar sig att göra mycket på en gång!

Panering till julskinkan av Malax Limpan

Andra kötträtter till jul

I stället för den traditionella skinkan kan du också servera kalkon på julen. Du kan fylla den hela kalkonen med frukt, örter och lök efter eget tycke och smak. En kalkonrulle är ett bra alternativ för en mindre grupp. Prova en härligt kryddad Kalkonfilérullemed krispig Malax Limpan-gratinering! Kalkon är ett magert kött, så servera kalkonen med en sås smaksatt med t.ex. tranbär eller äpple.

Traditionella kötträtter på julbordet är även karelsk stek i östra Finland, viltskav i norra Finland och leverlåda på västkusten.

Av viltkött lagade ”Älgköttbullaroch Hjortbullarär ett festligare alternativ till traditionella köttbullar. Kross av Malax Limpan ersätter ströbrödet i massan och ger bullarna en delikat smak!

Om du vill planera en fin middag med tallriksportioner till julen, är den här portionen Renfilé med karamelliserade rotfrukter och Malax Limpan, perfekt som huvudrätt. Receptet fungerar givetvis också som en del av ett buffébord!

Julens huvudrätter för vegetarianer

Tillaga för vegetarianer i stället för skinka eller kalkon helstekt rotselleri, lins- och rotfruktsfärs, stekt seitan eller panerad rökt tofu! I stället för fiskrätter kan du servera porkala som smakar som kallrökt lax och vegansk sill av aubergine. Dessa rätter ger lite variation och en annorlunda smakvärld på julbordet, så se till att ha ett lager av dem så att alla gäster kan prova! Tillbehör till huvudrätten, t.ex. rotfruktslådor, är lätta att göra helt veganska, så du behöver inte laga flera olika typer av tillbehör. Pröva även vårt recept på ”tofuskagen.

Tofuskagen

Julmiddagens fiskhuvudrätter

Till de varma rätterna på julbordet hör också lättare fiskrätter! Varmrökt lax serveras traditionellt som en del av julens huvudrätter, men du kan också förbereda en julig version av ugnsstekt lax. Ugnsstekta strömmingsrullar är perfekta med kokt potatis. Traditionellt serveras på västkusten också lutfisk med vit sås och potatis.

Efter jul kan du använda den överblivna fisken i frestelser eller andra ugnsrätter! Fisk lämpar sig även bra på skärgårdsbröd.

Varma tillbehör

I julens tillbehör används de rotfrukter som finns på lager. Gör dina egna jullådor från grunden eller påskynda processen genom att använda färdiga rotfruktspuréer. Traditionella alternativ till jullådor är morots- och kålrotslådor samt potatislådor, sötade eller osötade. Läckra alternativ till traditionella lådor kan göras av batat, palsternacka, rotselleri, rödkål eller rödbeta!

Du kan göra i ordning lådorna dagen innan och förvara dem ogräddade i kylen. På så sätt kan du äta färska lådor direkt från ugnen på julafton. Efter jul kan du använda resterna från rotfruktslådorna för att smaksätta din semledeg.

Traditionella recept kan också användas för nya rätter. Prova receptet Modern morotslåda , som görs som risotto med smak av morotsgryta. Rätten toppas med att strö på kross av Malax Limpan. Om du funderar på om traditionell sillsallad ska gå åt, kan du också tillaga den som ett varmt tillbehör, eftersom den ugnsbakade sillsalladen har alla sillsalladens välbekanta smaker.

Den söta makaronilådan från det tavastländska kalasbordet är särskilt god med köttsås. Ett underbart varmt vegetariskt tillbehör görs med receptetBrysselkålstillbehör, där stekt brysselkål serveras med krispiga bitar av Malax Limpan och krämig fetaost. Andra fräscha tillbehör är till exempel uppvärmda frysta ärtor och balsamicomarinerade champinjoner!

Modern morotslåda

De bästa bitarna i julens huvudrätter

En julmiddag samlar nära och kära för att fira årets största högtid. Traditionella rätter med julskinka, kalkon och vilt utgör en bekant och välsmakande bas för julbordet. Fiskalternativ som varmrökt lax och strömmingsrullar ger julbordet en lätt touch, medan grönsaksrätter erbjuder en utsökt omväxling för alla gäster. Traditionella och mer moderna jullådor kompletterar måltiden. Malax Limpan är ett utmärkt tillbehör till julens huvudrätter.

Prova frejdigt olika huvudrätter på julbordet och skapa din egen julmåltid. När du planerar din meny, ta också en titt på våra tips för att planera julens förrätter och efterrätter! Du hittar också alla våra julrecept här.

Dela denna blogg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Läs även dessa