fbpx

Laxsmörgåsar med ärtpålägg

”Malax Limpan och varmrökt lax är ett perfekt smakpar tillsammans! Smörgåsarna får mustighet av snabbtillredd ärtkräm, medan den feta fisken åter får lite syrlighet av lätt picklad frilandsgurka. Dessa underbart somriga smörgåsar utnyttjar säsongens grönsaker och smakar delikat!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(6 st.):

• 6 st. skivor av Malax Limpan
• 250 g varmrökt lax
• ½ kruka ärtgroddar

Picklad frilandsgurka:
• 2 frilandsgurkor
• 1 msk rybsolja
• 2 msk socker
• 2 msk spritättika

Ärtkräm:
• 150 g ärter
• ½ lime
• ½ tsk salt
• ¼ tsk svartpeppar
• 1 vitlöksklyfta
• 50 g okryddad färskost

Picklad frilandsgurka:
Tvätta frilandsgurkorna och skär dem i rejäla skivor.
Stek gurkskivorna i rybsolja i het stekpanna så de får vacker färg.
Blanda samman sockret och spritättikan.
Trilla gurkskivorna i ättikslagen och låt dem få smak i ungefär en halv timme i kylskåpet.

Ärtkräm:
Om du använder färska ärter, ta loss ärterna från skidorna och förväll dem i kokande vatten i en minut. Kyl sedan av dem under kallt vatten i en sil. Om du använder djupfrysta ärter, ska du tina upp dem omsorgsfullt.
Skala och skär vitlöksklyftan i bitar. Kör ärterna i matberedare eller mixer tillsammans med limesaften, färskosten, kryddorna och vitlöksklyftan till ett jämnt bredbart pålägg.
Ställ in pålägget i kylskåpet i väntan på att smörgåsarna blir sammanställda.

Sammanställning av smörgåsarna:
Bred rejält med ärtpålägg på Malax Limpan -skivorna, lägg upp på smörgåsarna de picklade gurkskivorna samt den varmrökta laxen. Garnera till slut med ärtgroddar.

Recept: Emmiina Lehtonen