fbpx

Osttallrik

Juustolautanen

”Osttallriken är julens klassiker! Mustiga ostar, fräsch päronkompott och delikat Malax Limpa skapar tillsammans en förfinad helhet. Om du så önskar kan du rosta skivorna av Malax Limpa i brödrosten före serveringen.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(för fyra):

• 1 påse Malax Limpa
• 150 g manchego-ost i skivor
• 2 päron i skivor

Parmesanmousse:
• 2 dl grädde
• 40 g parmesanost
• ¼ tsk salt

Parmesanflarn:
• 100 g parmesanost

Gräddad camembert:
• 1 (250 g) camembertost
• 1 msk olivolja
• 2 kvistar rosmarin
• 1 msk honung
• ½ dl torkade tranbär
• ½ dl cashewnötter

Vaniljig päronkompott:
• 2 st. päron
• 1 vaniljstång
• saften av 1 citron
• 1 ½ dl syltsocker
• 1 stjärnanis

Parmesanmousse:
Låt grädden sjuda i en teflonkastrull i ca 5 minuter, tills det återstår 1 ½ dl av den. Riv med rivjärnets fina skär ned parmesanen i grädden och tillsätt salt. Blanda om tills massan är helt slät. Häll över i en skål och ställ i kylskåpet för att stelna i en timme.

Parmesanflarn:
Riv parmesanen med rivjärnets fina skär i små högar på ett bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugn i 3–5 minuter tills flarnen är gyllenbruna. Låt svalna.

Gräddad camembert:
Ta bort ostens omslagspapper och sätt det tillbaka i träasken. Gör med kniv korslagda snitt i ostens yta. Stänk på olivolja och strö på färsk rosmarin. Blanda ihop cashewnötterna, de torkade tranbären och honungen och klicka också dem på osten.
Grädda i 200 graders ugn på nedersta falsen i 15 minuter.

Vaniljig päronkompott:
Skala päronen och skär dem i jämstora små kuber. Klyv vaniljstången i längdriktningen och skrapa ur fröna till kompotten. Koka upp vätskorna och sockret i en kastrull, sätt i päronkuberna, stjärnanisen och fröna från vaniljstången. Koka i ungefär fem minuter tills päronen har mjuknat.

Lägg upp på en osttallrik de skivade manchego-ostarna, de skivade päronen, parmesanmoussen, parmesanflarnen, den gräddade camemberten, päronkompotten samt skivorna Malax Limpa. Garnera med rosmarin, torkade tranbär och cashewnötter.

Recept: Emmiina Lehtonen