Skärgårdslimpans ursprung
Skärgårdslimpans historia sträcker sig tillbaka till skärgårdens fiskarbyar. Där föddes detta mörka, lätt söta bröd ur vardagens nödvändighet. Skärgårdsfamiljerna ville baka bröd som skulle hålla sig saftigt även under sjöresor. När det inte fanns några elektriska ugnar bakades brödet långsamt i vedeldade ugnar.
En av de bästa egenskaperna hos skärgårdslimpan är dess hållbarhet. Om den förvaras på rätt sätt kan den hålla sig färsk i flera månader. Det bästa sättet att förvara skärgårdslimpa är att packa in den tätt i en påse och förvara den i rumstemperatur på en torr plats skyddad från ljus.

Smak och konsistens
Skärgårdslimpan är mörkbrun, sött maltig och fuktigt saftig. Den knådas inte som vanlig vetedeg. I stället blandas den, får jäsa och gräddas i en form under lång tid på låg temperatur. Den långsamma gräddningen ger limpan en djup arom.
Även om Skärgårdslimpan är känd för sin sötma, har den en mångfacetterad smak. Sirap ger den en mild sötma, malt tillför djup och råg ger syrlighet. Så uppstår en balanserad helhet. Slutresultatet är ett bröd som är på samma gång fylligt, mjukt och lagom kompakt.

Ingredienser som garanterar framgång
Även om recepten på skärgårdslimpa varierar från familj till familj, återkommer alltid vissa ingredienser. Limpan bakas på surmjölk eller vatten, mörk sirap ger sötma och färg, råg ger syrlighet och malt till svagdricka ger fyllighet. Salt och vetemjöl tillsätts också i degen. Degen jäser med jäst eller rågsurdeg. Mot slutet av bakningen penslas skärgårdslimpan med sirapsvatten, vilket ger brödet dess vackra glans.
Malax Limpan är gjord på äkta rågsurdeg. Den innehåller inga animaliska produkter, vilket gör den idealisk även för veganer och personer som föredrar en mjölk- och laktosfri diet!

Skärgårdslimpan på julbordet
Skärgårdslimpan är en viktig del av den finska julens smakvärld. Vid julbordet har den traditionellt förenats i synnerhet med fiskrätter. Prova den exempelvis med gravad lax, kallrökt lax, strömmingsrullar eller rom. Skärgårdslimpan bildar också ett saftigt underlag för förrätter. Till exempel silltartar, svampssallad eller tofuskagen kompletterar dess smak på ett fint sätt.
- Tofuskagen
- Sillsalladsfat
- Silltartar-smörgåsar
- Sillterrin
- Mustiga romsmörgåsar
- Fiskbordstårta
- Sillmousse
- Svampsalladssmörgåsar

Skärgårdslimpan kan också användas i julens huvudrätter. Prova att panera skinka eller kalkon med Malax Limpan-smulor, eller använd dem för att panera en morotslåda. De ger också en utsökt smak och konsistens till julens sallader.
- Panering till julskinkan av Malax Limpan
- Kalkonfilérulle
- Modern morotslåda
- Julig sallad med fikon och Malax Limpan
- Julig rotsakssallad med varmrökt sik och Malax Limpan
- Sillsallad

Brödet passar också bra till julens desserter, till exempel ostbrickor. Dess sötma balanserar upp den starka smaken hos salta ostar, till exempel blåmögelost. Prova också att använda det i bakning. Det passar särskilt bra att smula ner i botten på cheesecakes.
- Julig plommonkaka
- Glöggtårta med färskost och Malax Limpan
- Julig efterrätt i skikt
- Osttallrik
- Julcookies av Malax Limpan
- Juliga cake pops
- Ugnspäron med Malax Limpan
- Romrussin à la Malax Limpan
- Banoffee med pepparmyntssmak

Ett bröd som har historia
Skärgårdslimpan är mycket mer än bara ett julbröd. Den är en del av Finlands historia och symboliserar skärgårdens tålighet. Det är därför den är en klassiker på julbordet år efter år.
Läs mer om skärgårdslimpan och hitta nya inspirerande idéer för hur du kan använda den här!