fbpx

Blogit

Joulun alkuruoat luovat juhlatunnelman

Yhteisöllinen juhla-ateria on yksi joulunajan tärkeimmistä hetkistä. Joulun alkuruoat aloittavan yhteisen aterian ja herättävät seurueen ruokahalun. Jouluruokailuun liitetään usein perinteisiä makuja, mutta niiden osana kannattaa tarjota myös uudenlaisia makuja, joilla luot keskustelua joulupöydän ääreen.

Maltainen, happamanmakea Maalahden Limppu -saaristolaisleipä kuuluu monien perinteiseen joulupöytään. Se sopii erinomaisesti erilaisten levitteiden kera, cocktailpalojen pohjana, osana juustotarjotinta sekä raaka-aineena alkuruoka-annoksissa. Saaristolaisleipä tuo joulupöytään suomalaisen saariston perinnettä, lämpimiä makuja ja sopivan makeaa täyteläisyyttä, joka täydentää muita jouluisia alkuruokia. Erityisen hyvä pari se on joulun kalapöydän tarjottavien kera!

Joulun kalapöytä

Joulun alkuruokien pääosaa näyttelee usein runsas kalapöytä. Graavi- ja kylmäsavustettu kala, erilaiset sillit ja silakat voimakkaassa mausteliemessä, kalaterriinit ja mätileivät. Graavikalaa voi valmistaa vaikkapa lohesta tai siiasta ja sitä voi maustaa erilaisin jouluisin mauin. Kokeile esimerkiksi piparjuurta, katajanmarjaa, giniä tai mustikkaa.

Saaristolaisleipä sopii erinomaisesti yhteen joulun kala-alkuruokien kanssa. Sen makeus ja tumma maku tasapainottavat kalan suolaisuutta ja tuovat joulupöytään täyteläisen lisän. Valmista kaloista ja mädistä erilaisia valmiiksi koottuja leipiä, tai hyödynnä leipäreseptien ideoita ja kokoa niistä pieniä cocktailpaloja!

Valitse omat suosikkisi kalaisista alkupaloista joulupöytään:

Perinteiset joulun alkuruoat

Muita perinteisiä joulupöydän alkupaloja ovat muun muassa erilaiset salaatit, kuten rosolli, sienisalatti, waldorfin salaatti sekä kevyemmät ja ruokaisammat tuoresalaatit. Tuoresalaateissa toimivia täytteitä ovat juuston, hedelmien, sekä pähkinöiden yhdistelmät, raikkautta salaattipöytään tuovat erilaiset pikkelöidyt kasvikset sekä salaatinkastikkeena raikas vinegrette. Herkullisia juustoja voit tarjota sellaisenaan alkupalapöydässä, piimä- ja maitojuustot voit jopa valmistaa halutessasi itse! Kylmänä tarjottavia lihoja ja leikkeleitä kannattaa asettaa myös tarjolle alkupalapöytään. Paahtopaisti, savuporo tai itse valmistettu tartar löytävät taatusti paikkansa jouluvieraiden lautasella.

Muista lihojen ja kalojen lisäksi myös kasvisvaihtoehdot! Maalahden Limppu -saaristolaisleipä on vegaaninen, laktoositon ja maidoton, joten se sopii moniin erilaisin ruokavalioihin.

Tässä ideoita alkupaloille, salaateille sekä juustoille:

Reseptit ja vinkit joulun alkuruokien esillepanoon

Monet joulun alkuruoista ovat kylmänä tarjottavia ja niitä voikin tehdä valmiiksi hyvissä ajoin, jotta itse aattoon jäljelle jää vain ruokien esillepano ja koristelu.

Asettele ruoka tarjoiluvadeille houkuttelevasti. Esimerkiksi graavikalan vois kääriä ilmavalle rullalle, sillit ja silakat siirtää suloisiin tarjoiluastioihin, salaatit ja lihat koristella kauniisti. Koristeluun käytä tuoreita yrttejä, kuten tilliä, rosmariinia tai timjamia, kokonaisia mausteita, kuten rosépippuria, tähtianista tai kanelitankoa.

Joulupöytään saat tunnelmaa kynttilöillä tai led-valoilla, ulkoa tuoduilla koristeilla kuten oksilla sekä jouluisella liinalla.

Suunnittele joulumenu jo hyvissä ajoin

Joulun alkuruoista voi rakentaa monipuolisen kokonaisuuden, jossa jokaiselle löytyy jotakin – raikkaista ja hedelmäisistä tuoresalaateista ja rosolleista runsaisiin mätileipiin ja poronpaistirulliin. Kauniisti asetellut annokset luovat taatusti juhlan tuntua ja hyvällä esivalmistelulla joulun alkuruoat jättävät kokillekin aikaa nauttia joulun tunnelmasta.

Inspiroidu joulupöytään sopivista alkuruokaresepteistä ja tuo oman joulusi kattaukseen perinteisiä ja uudenlaisia makuja. Valitse suosikkisi joulun resepteistä nettisivuiltamme ja suunnittele mieleenpainuva joulumenu! Lue myös blogimme joulun pääruoista ja jälkiruoista.

Jaa tämä blogi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Lue myös nämä