Bloggar

Att minska matspillet

Spillveckan ordnas igen 22–28.9.2025. Kampanjen syftar till att påminna människor om hur mycket användbar mat som hamnar i soporna. Enligt uppskattningar slänger finska hushåll i genomsnitt 28 kilo mat per person och år. Det innebär tusentals ton mat som skulle ha varit fullt ätbar. Förutom bioavfall går även resurser som energi, vatten, arbetskraft och pengar till spillo. Det är inte svårt att minska matspillet. Det kräver planering, små vardagliga handlingar och lite kreativitet. I den här artikeln finns en samling tips för att hantera matspillet.
Ruokahävikin vähentäminen

Varför lönar det sig att minska matspillet?

Matspill belastar miljön på många nivåer. Till exempel krävs odling, malning, transport och bakning för att producera en enda skiva bröd. När brödet hamnar i soporna går hela kedjans arbete till spillo.

På hushållsnivå märks spillet i plånboken. Enligt beräkningar slänger finska familjer mat för hundratals euro varje år. Detta belopp kan sparas genom att göra små förändringar till en permanent del av vardagen.

Ha koll på datummärkningarna

En av de största orsakerna till matspill är att man missförstår datummärkningarna.

Datumet för bäst före anger när livsmedlet är som bäst. Livsmedlet blir dock inte oätligt efter det datumet. Sensorisk bedömning är ett viktigt verktyg här: se, lukta och smaka. Ofta är produkten fortfarande helt okej dagar eller till och med veckor senare.

Sista förbrukningsdag är däremot ett datum som inte bör överskridas. Det har att göra med livsmedelssäkerhet och är särskilt viktigt för till exempel mejeriprodukter och kött.

När vi lär oss att lita på våra sinnen minskar vi avsevärt det onödiga avfallet.

Bäst före -datumet

Förvaringstips och planering

Korrekt förvaring förlänger livsmedlens livslängd avsevärt. När du lagar mat, kyl snabbt ner eventuella rester och förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet. Kom ihåg FIFO-principen, dvs. ””First In, First Out” (först in, först ut). Flytta de äldsta produkterna framåt och de nyare bakåt. Detta säkerställer att maten används i rätt ordning. Frysning är också ett effektivt sätt att minska spillet. Om du upptäcker att du har lagat för mycket mat, frys omedelbart in en del av den. Planering minskar spillet avsevärt. Gör en inköpslista och håll dig till den.

När du planerar din veckomeny vet du vad du ska köpa och när du ska laga mat. Detta minskar impulsköpen och minskar naturligtvis spillet. Det är värt att utnyttja specialerbjudanden på rabatterade varor om du vet att du säkert kommer att använda dem.

Du kan också planera en meny för flera veckor, som du kan upprepa om och om igen. Lämna några dagar på menyn för spill, när du inte köper något nytt utan använder det du har i skåpet på ett kreativt sätt. Det är en bra idé att regelbundet gå igenom innehållet i ditt torrvaruskåp och din frys. Mat som förvaras på dessa platser glöms lätt bort om du inte håller extra koll på den.

Leivän säilytys
Förvara brödet tätt fast i sin egen förpackning.

Kreativitet i att utnyttja matrester

Matrester är ofta grunden till de bästa vardagsrätterna. Använd din kreativitet och anpassa recepten efter vad du redan har i skafferiet.

  • Kokt ris blir en god fried rice-portion. Tillsätt grönsaker, ägg och kryddor och stek i en panna tills det blir krispigt.
  • Färdiga grönsaker passar bra för vidare bearbetning till krämiga soppor, såser, ugnsrätter eller pyttipanna.
  • Vissna färska grönsaker kan få nytt liv genom att läggas in i pickleslag
  • Grönsaksskal, kötthinnor och fiskrens kan användas för att göra buljong. De kan frysas in och användas senare på olika sätt, till exempel i soppor och såser.
  • Överblivna färska örter kan torkas i rumstemperatur luftigt utbredda på bakplåtspapper.
  • Bruna bananer kan till exempel användas i bananbröd eller bananpannkakor.
  • Rester av gröt eller potatismos ger mjukhet och smak åt semledegen.
  • Riv ostskorpor och frys in dem för att använda i pastasåser eller gratänger.
  • Köttfärssås kan användas som fyllning på pizza eller i varma smörgåsar.
Hyödynnä leipä monipuolisesti
Utnyttja brödet på ett mångsidigt sätt.

Bröd är en svinnprodukt som är lätt att utnyttja

Det finns många sätt att utnyttja överblivet bröd. Torkat bröd blir ett utmärkt ströbröd som kan användas i köttbullssmet och panering. Bröd kan också rostas till krutonger som kan strös över soppor och sallader.

Malax Limpan är ett bröd med naturligt lång hållbarhet, men det lönar sig också att använda det i matlagningen. Bara ett par skivor ger dig en generös mängd fina limpsmulor eller smakrika krutonger. Prova de här recepten som utnyttjar smulad Malax Limpan-skärgårdsbröd:

I det här recepten har använts Malax Limpan i form av krutonger:

Malax Limpan –skärgårdsbrödets söta, maltiga smak ger en utsökt touch till många olika rätter. Förutom i salta rätter passar det också bra i desserter, till exempel som botten i cheesecake.  Du hittar fler kreativa recept och tips i receptdelen på vår webbplats!

Alku- , pää- ja jälkiruoat
Utnyttja i för-, huvud- och efterrätter.

Minska matsvinnet och hitta nya favoriträtter

Att minska matspillet är en handling som gynnar både miljön och din egen ekonomi. När du förstår datummärkningarna, förvarar maten på rätt sätt och använder rester på ett kreativt sätt minskar spillet snabbt.

Spillveckan är ett perfekt tillfälle att lära sig nya sätt att göra saker på. Sätt upp som mål att prova minst en ny idé!

Läs mer om spillveckan: https://www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko/

 

 

 

 

 

Dela denna blogg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Läs även dessa