Uudenvuoden suolaiset herkut
Uudenvuoden juhlat ovat erinomainen tilaisuus kokeilla uusia makuja ja luoda unohtumaton juhlapöytä. Valmista juhliin perinteisiä makuja, suunnittele tiettyyn teemaan sopiva buffet-pöytä tai tarjoile maistuvia cocktailpaloja!
Perinteinen perunasalaatti ja nakit
Tämä klassikko on lähes synonyymi suomalaiselle uudenvuoden vietolle. Valmista raikas kirkas perunasalaatti tai perinteinen majoneesiin valmistettuna. Mausteeksi perunasalaatille sopivat täydellisesti suolakurkut, omenakuutiot, kaprikset ja kevätsipuli. Tarjoile perunasalaatin kera paistettuja nakkeja tai vegenakkeja kasvissyöjille.
Blineillä luksusta
Blinit ovat perinteinen ja juhlava valinta uudenvuoden tarjoiluihin. Nämä venäläiset tattariletut ovat erityisen suosittuja talvella ja ne sopivat täydellisesti juhlaillalliseen, kuin myös rennompaan illanviettoon. Blinien täyteläinen maku ja monipuoliset lisukkeet tekevät niistä upean tarjottavan, joka tuo pientä luksusta juhlapöytään.
Tarjoile blinit kuumina smetanan, siian- tai kirjolohenmädin ja punasipulin kera. Myös kylmäsavulohi, sillikaviaari, suolakurkut tai sienisalaatti ovat maukkaita lisukkeita blineille. Vegaaninen versio blineistä on helppo toteuttaa tarjoamalla vegaanista merileväkaviaaria mädin sijaan ja korvaamalla smetanan kaurafraichella.
Rento buffet-pöytä
Uudenvuoden juhlat ovat täydellinen tilaisuus kokeilla uusia ja hieman erilaisia makuja. Voit tarjota ruokia buffet-tyyliin, valitsemasi teeman mukaisesti. Modernit makuyhdistelmät ja kansainväliset vaikutteet tuovat juhlaan erityistä hohtoa. Valitse teemaksi esimerkiksi tietyn maan ruokia, kuten vaikkapa lähi-idän makuja erilaisine tahnoineen ja pitaleipineen. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös esimerkiksi hotdog-, sushi-, tai taco-buffet. Näin ruokien esillepano on yksinkertaista ja vieraat saavat koota täysin omaan makuunsa sopivat annokset!
Cocktailpalat monenlaiseen makuun
Buffet-pöytään sopivat pienet cocktailpala-annokset tai näyttäväksi koottu tarjotin erilaisilla makupaloilla. Pienet suupalat ovat käteviä tarjottavia, sillä niitä voi napsia helposti juhlien lomassa. Maalahden Limppu -saaristolaisleipä toimii alkupalojen pohjana erinomaisesti, sillä se säilyttää mehevyytensä pitkään.
Erilaisia ideoita cocktailpalapöytään:
- Labneh-cocktailpalat
- Helpot cocktailpalat
- Pikkusuolaiset cocktailpalat
- Perinteiset cocktailpalat
- Haukisuupalat
- Savupallas-suupalat
- Maalahden Limppu ja misorapua
- Nopeat leipäpopsit
- Lohi-vuohenjuustopyörykät
- Tapakset
- Sinihomejuusto-tapas
Voileivät monipuolisilla täytteillä
Maalahden Limppu -saaristolaisleivistä valmistat herkulliset voileivät uudenvuoden juhliin. Sen happamanmakea maku sopii erinomaisesti monien erilaisten täytteiden kanssa. Voileipiä voit leikata myös pienemmiksi paloiksi, jolloin ne sopivat tarjottavaksi cocktailpaloina!
Ideoita voileiville:
- Burrata-leivät sardellilla
- Juustoleivät
- Leivät latva-artisokkatahnalla
- Fetamousse-leivät
- Kurpitsahummusleivät
- Mehevät grillileivät
Mehevät voileipäkakut
Saaristolaisleipä tuo voileipäkakkuihin täyteläisen rakenteen ja juhlavan maun. Voileipäkakku on paitsi herkullinen, myös näyttävä tarjottava uudenvuoden pöytään. Voit tarjoilla myös perinteisen voileipäkakun sijaan hauskoja voileipäkakkukippoja.
- Kasvisvoileipäkakku
- Nopea kasvisvoileipäkakku
- Voileipäkakku savulohesta
- Hyydytetty savuporo-voileipäkakku
- Perinteinen katkarapuvoileipäkakku
- Savulohi-sushikakku
- Lämminsavulohi tuorejuustokakku
- Kylmäsavulohi-tuorejuustokakku
Makeat herkut uuteenvuoteen
Uudenvuoden illallisen kruunataan herkullisella jälkiruoalla. Hauskoja ideoita ovat esimerkiksi suklaafondueen dipattavat hedelmät ja vaahtokarkit tai marengilla kuorrutettu jäätelökakku!
Valitse tarjoiluihin sopivat täyteläiset herkut tai raikkaammat ja hieman kevyemmät maut:
- Lakka-leipäjuustomaljat
- Ruusu-brigadeirot
- Valkosuklaamoussea ja Maalahden Limppu
- Maalahden Limppu -pannacotta
- Suklainen marjaleivos
- Marenkikakut
- Rommirusina á la Maalahden Limppu
- Uunipäärynät
- Lakritsi-appelsiinikakku
Juomat vuodenvaihteeseen
Kuohuviini sopii erinomaisesti juhlapöytään läpi illan, sillä sen raikas maku täydentää monenlaisia makuja. Perinteisesti kuohuviini nautitaan maljan kohotuksella keskiyöllä, kun vuosi vaihtuu. On hyvä muistaa tarjota myös alkoholittomia vaihtoehtoja, kuten alkoholitonta kuohuviiniä tai itsevalmistettuja mocktaileja. Lämpimät juomat taas maistuvat varmasti pakkassäässä ulkoilijoille, varma valinta on Irish Coffee tai kuuma kaakao kermavaahdolla.
Onnistuneet uudenvuoden juhlat
Suunnitellessasi uudenvuoden tarjoiluja, käytä valinnoissasi rohkeutta ja heittäydy täysillä teemaan! Näin syntyy unohtumaton juhlapöytä, joka kruunaa uudenvuoden juhlat. Varaa juhlien suunnittelussa aikaa myös esillepanoon, sillä kauniisti katettu pöytä tekee juhlatunnelmasta erityisen. Katso myös muut reseptimme saaristolaisleivän hyödyntämiseen vuodenvaihteessa!
Hyvää uutta vuotta ja herkullisia juhlia!