Sesongin raaka-aineet ja joulun maut
Pikkujoulumenu rakentuu talven antimista. Käytä sesongin raaka-aineita kuten punajuurta, lanttua, porkkanaa, kaalia, omenaa ja karpaloa. Näistä syntyy maukkaita salaatteja, laatikoita ja lisukkeita.
Jouluinen tunnelma syntyy talvisista mausteista ja muista sesongin mauista. Hyödynnä esimerkiksi kanelitankoja, neilikoita, tähtianiksia, inkivääriä, sitrushedelmiä ja kotimaisia marjoja.

Tapahtuman luonne ohjaa tarjoilutapaa
Pikkujoulujen luonne vaikuttaa siihen, millainen tarjoilutapa sopii parhaiten. Sopiiko tapahtumaan parhaiten seisova pöytä, pöytiintarjoilu vai cocktailpalatarjoilu.
Buffet-tarjoilu
Buffet sopii suurille ryhmille ja vapaamuotoiseen juhlaan. Vieraat voivat valita omat suosikkinsa runsaasta valikoimasta. Perinteisten jouluruokien lisäksi tässä on hyviä ideoita buffet-tarjoiluun:
- Omenainen leipäjuustosalaatti
- Jouluinen salaatti viikunoista
- Jouluinen juuressalaatti lämminsavusiiasta
- Pekoni-sinihomejuustosalaatti saaristolaisleivästä
- Rosollivati
- Värikäs alkupalavati
- Kalapöydän kakku
- Joulukinkun kuorrute à la Maalahden Limppu
- Kalkkunarulla
- Hirvenjauhelihapyörykät
- Ruusukaalilisäke
- Moderni porkkanalaatikko
- Jouluinen luumukakku
- Juustolautanen
- Piparminttuinen banoffee
- Hyydytetty puolukkakakku
- Joulucookies
- Uunipäärynät

Lautasannokset
Lautastarjoilu luo juhlavuutta ja sopii hyvin pienemmille ryhmille tai yritysillallisille. Pöytiintarjoilu tekee tilaisuudesta arvokkaan, kun vieraat saavat nauttia aterian omalla paikallaan istuen. Useamman ruokalajin pikkujoulumenu voisi sisältää:
- Kuorrutettu sipulikeitto
- Kuorrutettua siikaa mummonkurkuilla
- Härkätataki à la Maalahden Limppu
- Rosolli
- Silliterriini
- Poronfileetä karamellisoiduilla juureksilla
- Saaristolaileivällä kuorrutettua ylikypsää viljaporsaan kylkeä
- Paneroitu karitsan kare

Cocktailpalatarjoilu
Cocktailtyylinen tarjoilu sopii rentoihin juhliin, joissa seurustelu on pääosassa. Mikäli istumapaikkoja pöydän vieressä ei ole kaikille, ovat helposti sormin syötävät cocktailpalat hyvä ratkaisu. Tähän tarkoitukseen toimivia suupaloja ovat:
- Maalahden Limppu ja graavisiikaa
- Pikkusuolaiset cocktailpalat
- Sinihomejuustotapas
- Tofuskagen
- Maalahden Limppu lohimoussella
- Mehevät mätileivät
- Poronpaistirullat
- Piparjuuri-savuporosuupalat
- Syksyinen tartar

Saaristolaisleipä on joulunajan klassikko
Saaristolaisleipä toimii erinomaisesti pikkujoulutarjoiluissa. Se sopii tarjottavaksi buffetissa, alkupalana lautasannoksessa, cocktailpalana tai osana jälkiruokaa. Maalahden Limppu -saaristolaisleipä sopii erinomaisesti cocktailpaloihin, sillä se säilyttää mehevyytensä pitkään. Myös sen happamanmakea maku sopii niin suolaisiin, kuin makeisiinkin suupaloihin.

Pikkujoulumenu täydentyy sopivilla juomilla
Juomat ovat tärkeä osa pikkujoulun tunnelmaa. Ne viimeistelevät makuelämyksen ja tuovat juhlaan lämpöä ja juhlavuutta.
Pikkujoulut voi aloittaa kuplivalla juomalla, joka virittää juhlatunnelman heti alkuun. Esimerkiksi kuohuviini tai kotimaisista marjoista ja yrteistä valmistetut alkoholittomat kuohuvat ovat raikkaita vaihtoehtoja.
Pikkujouluihin sopii tietysti lämmin glögi, jota voi tarjota alkoholillisena tai alkoholittomana. Glögi on myös monikäyttöinen pohja talvisille cocktaileille ja mocktaileille. Se tuo juomiin mausteista lämpöä ja jouluista aromia. Esimerkiksi marjainen glögimocktail valmistuu glögistä, karpalomehusta ja sitruunamehusta. Koristele rosmariininoksalla ja pakastekarpaloilla.
Pikkujoulut, jotka jäävät mieleen
Pikkujoulumenu on onnistunut, kun se yhdistää juhlavuutta, lämpöä ja monipuolisia makuja. Olipa valintasi buffet, lautasannokset tai cocktailpalat, on saaristolaisleipä varma valinta osaksi kattausta.
Lisää inspiraatiota löydät nettisivuiltamme! Sieltä löydät reseptit, jolla loihdit juuri oman näköisesi pikkujoulut.