Luovat ja näyttävät halloween tarjoilut
Halloween on juhla, jossa ruoalla saa ja kannattaa leikitellä. Tarjoilut voivat olla hauskoja, hieman pelottavia ja ennen kaikkea herkullisia. Saaristolaisleivän tumma väri sopii täydellisesti juhlan teemaan ja antaa näyttävän pohjan tarjoiluille. Kurpitsa on halloween-ruokien ehdoton klassikko, joten hyödynnä sitä niin tarjoiluissa, kuin koristeluissakin.
Halloweenissa ruokien ulkonäkö on yhtä tärkeää kuin maku. Käytä mustia servettejä, oransseja kurpitsoja ja kynttilöitä luomaan tunnelmaa. Vain luovuus on rajana halloween-koristeluissa!

Suolaiset ideat:
- Kurpitsaleivät sinihomejuustolla: Täytä Maalahden Limppu -viipaleet kurpitsatäytteellä, sinihomejuustolla ja pekaanipähkinät. Voit leikata saaristolaisleipäviipaleet myös pienemmiksi paloiksi ja tarjoilla cocktailpaloina.
- Pumpkin Spice kurpitsakeitto: Hyödynnä makeista halloween-tarjoiluista tuttua pumpkin spice -mausteseosta samettisen kurpitsakeiton maustamisessa. Keiton viimeistelee rapeat, mausteiset Maalahden Limppu -krutongit.
- Nopeat leipäpopsit: Piparjuurella maustetut ja seesaminsiemenillä kuorrutetut leipäpopsit sopivat täydellisesti halloween-pöytään! Lisää popseihin halutessasi hämähäkin jalat suolatikuista.
- Paahdettu valkosipulikeitto: Karkota vampyyrit täyteläisellä, paahdetuista valkosipuleista valmistetulla sosekeitolla. Viimeistele keitto rapeilla timjamikrutongeilla.

Makeat ideat:
- Lakritsi-appelsiinikakku: Hyödynnä saaristolaisleipämurua lakritsin kanssa juustokakun pohjassa. Leipä tuo pohjaan makeaa maltaisuutta, joka sopii hyvin yhteen lakritsin kanssa. Täytteessä maistuu raikas appelsiini ja makea valkosuklaa.
- Maapähkinävoikupit: Kokeile saaristolaisleipää yhdessä mausteisen maapähkinävoin ja suklaan kanssa. Koristele valkosuklaalla hämähäkinseitin näköisillä kuvioilla.
- Pumpkin Spice -kakku: Hyödynnä kurpitsaa myös makeissa tarjottavissa. Se mehevöittää mausteisen kakkupohjan, joka vain paranee vanhetessaan. Hyödynnä kakun koristeluissa oransseja ananaskirsikoita ja mustia karhunvatukoita.

Kotimaisen kekrijuhlan maut ja perinteet
Kekri on suomalainen sadonkorjuun juhla, jota vietettiin jo paljon ennen halloweenin rantautumista Suomeen. Kekrissä juhlistettiin satokauden päättymistä runsailla tarjoiluilla, joissa hyödynnettiin kerättyä satoa. Silloin syötiin yhdessä pitkän kaavan mukaan ja kiitettiin menneestä vuodesta. Vuosi määriteltiin nimittäin entisaikoina sadonkorjuun mukaan ja kekri juhlistaa uuden vuoden alkua. Kekrin ajankohta määräytyi joka tilan oman tilanteen mukaan ja sen aika oli, kun sato oli kerätty ja syksyn työt tehty.
Juhlan tunnelma syntyy kokonaisuudesta. Kekrijuhlien kattauksessa voi yhdistellä luonnon elementtejä syksyn sävyihin. Käytä koristeluissa kurpitsoja, ulkoa tuotuja oksia ja asettele pöytään paljon kynttilöitä.

Tarjottavia kekripöytään:
Kekripöydän tulee notkua tarjoiluista. Eri ruokia valmistetaan lihasta, kalasta, juureksista, marjoista sekä vilja- ja maitotuotteista. Näissä resepteissä yhdistellään kotimaisia syksyisiä raaka-aineita sekä maltaista Maalahden Limppu –saaristolaisleipää:
- Syksyinen tartar
- Kantarellileivät
- Kuorrutettu sipulikeitto
- Maa-artisokka-perunasosekeitto
- Saaristolaisleipä lehtikaalipestolla
- Kantarellileivät omenalla ja sinihomejuustolla
- Punajuurileivät
- Satokauden lämpimät voileivät
- Lämpimät pekoni-kantarellileivät
- Suppilovahveropiirakka
- Omenainen leipäjuustosalaatti
- Kantarellirisotto
- Poronfileetä karamellisoiduilla juureksilla
- Perurapyörykät
- Lakka-leipäjuustomaljat
- Rukiinen mustikkapaistos
- Puolukkajäädykettä tattikinuskilla
- Jäätelöomenapiirakka saaristolaisleivästä

Halloween tarjoilut ja suomalainen kekri – luo syksyinen juhlapöytä
Syksyn juhlat tarjoavat loistavan mahdollisuuden yhdistää perinteitä ja uusia ideoita. Halloween ja kekri luovat yhdessä kokonaisuuden, joka on sekä jännittävä että lämminhenkinen. Maalahden Limppu sopii sen monikäyttöisyyden vuoksi molempiin juhliin.
Vaikka halloween ja kekri ovat eri taustaisia juhlia, ne täydentävät toisiaan. Halloween-tarjoilut ovat enemmän kansainvälisiä, kekrijuhlassa taas korostetaan perinteitä ja kotimaisia makuja.
Tutustu lisää resepteihin ja löydä herkullisia käyttöideoita Maalahden Limppu -saaristolaisleivälle täältä!