fbpx

Bloggar

Julens förrätter skapar högtidsstämning

En gemensam festmåltid är en av de viktigaste stunderna under jultiden. Julens förrätter inleder den gemensamma måltiden och väcker aptiten hos sällskapet. Julmåltider förknippas ofta med traditionella smaker, men det är en bra idé att också erbjuda nya smaker som en del av dem för att skapa samtal runt julbordet.

Det maltiga, sötsura skärgårdsbrödet Malax Limpan ingår som en traditionell del i mångas julbord. Den passar perfekt med olika pålägg, som bas för cocktailtilltugg, som en del av en ostbricka och som ingrediens i förrätter. Den för med sig den finska skärgårdstraditionen till julbordet, varma smaker och en lagom söt fyllighet som kompletterar andra julförrätter. Den passar särskilt bra till julens fiskfat!

Julfiskbordet

Bland julens förrätter spelar ofta ett rikligt fiskbord huvudrollen. Gravad och kallrökt fisk, olika sorters sill och strömming i en starkt kryddad lag, fiskterriner och romsmörgåsar. Gravad fisk kan lagas av exempelvis lax eller sik och kryddas med olika juliga smaker. Prova exempelvis pepparrot, enbär, gin eller blåbär.

Skärgårdsbröd är ett perfekt tillbehör till julens fiskförrätter. Dess sötma och mörka smak balanserar fiskens sälta och ger julbordet en fyllig tillsats. Gör olika färdiga smörgåsar av fisk och rom, eller använd idéerna i smörgåsrecepten för att göra små cocktailbitar!

Välj dina egna fiskiga favoritförrätter till julbordet:

Traditionella julförrätter

Andra traditionella julförrätter är bland annat olika sallader, till exempel sillsallad, svampsallad, waldorfsallad samt lättare och mer matiga färska sallader. Ingredienser som fungerar i färska sallader är kombinationer av ost, frukt och nötter, medan olika picklade grönsaker och en fräsch vinägrettdressing gör salladsbordet fräscht. Läckra ostar kan serveras som sådana på förrättsbordet, och du kan till och med göra dina egna surmjölks- och mjölkostar om du vill! Kött och pålägg som serveras kallt är också värt att servera på förrättsbordet. Rostbiff, rökt renkött eller hemgjord tartar kommer säkert att hitta sin plats på julgästernas tallrikar.

Förutom kött och fisk får du inte glömma de vegetariska alternativen! Skärgårdsbrödet Malax Limpan är veganskt, laktosfritt och mjölkfritt, vilket gör att det passar många olika dieter.

Här hittar du idéer för förrätter, sallader och ostar:

Recept och tips för att duka fram julens förrätter

Många julförrätter serveras kalla och kan med fördel göras färdiga i god tid, så att allt som återstår på julafton är att duka fram och dekorera rätterna.

Lägg upp maten på serveringsfat på ett lockande sätt. Gravad fisk kan t.ex. lindas till luftiga rullar, sill och strömming kan placeras i nätta serveringsskålar, sallader och kött kan dekoreras vackert. Använd färska örter som dill, rosmarin eller timjan, hela kryddor som rosépeppar, stjärnanis eller kanelstång till garneringen.

Du kan skapa stämning på julbordet med levande ljus eller LED-lampor, dekorationer som du tar in utifrån, t.ex. kvistar samt en jullöpare.

Planera julmenyn redan i god tid

Du kan bygga upp en mångsidig helhet av julens förrätter med något för alla – från fräscha och fruktiga färska sallader och sillsallader till matiga fiskromssmörgåsar och rensteksrullar. Vackert uppdukade rätter skapar garanterat en festlig stämning och med goda förberedelser ger julens förrätter tid för kocken att njuta av julstämningen.

Låt dig inspireras av recepten på förrätter som passar till julbordet och ta med traditionella och nya smaker till ditt eget julbord. Välj dina favoritjulrecept från vår webbplats och planera en minnesvärd julmeny! Läs även vår blogg om julens huvudrätter och efterrätter.

Dela denna blogg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Läs även dessa