Bloggar

Vid Halloween bjuder bordets håvor på höstens smaker på festbordet

Hösten är en tid när borden dignar av skördens frukter. Under den här årstiden inträffar två fester som samlar nära och kära runt bordet. Det som serveras på Halloween ger en extra touch av spänning och lekfullhet. Den traditionella finska skördefesten kekri är i sin tur en tid för att glädjas över skörden och tacka för det gångna året. I dessa två högtider kombineras internationella trender och finska traditioner. Malax Limpan är ett sött, mångsidigt bröd med maltsmak som passar till temat för vardera högtiden. Dess fylliga smak passar bra till både salta och söta rätter.

Kreativa och spektakulära halloweenrätter

Halloween är en festdag när man kan och när det lönar sig att leka med maten. Rätterna kan vara roliga, lite skrämmande och framför allt läckra. Den mörka färgen på skärgårdsbrödet passar perfekt till festens tema och ger en effektfull bas för rätterna. Pumpa är en absolut klassiker i maten på halloween, så använd den både i dina rätter och i dekorationerna.

På Halloween är matens utseende lika viktigt som dess smak. Använd svarta servetter, orange pumpor och levande ljus för att skapa rätt stämning. Den enda gränsen för halloween-dekorationerna är din kreativitet!

Halloween-dekoirationer

Salta idéer:

  • Pumpasmörgåsar med blåmögelost: Fyll Malax Limpan-skivorna med pumpafyllning, blåmögelost och pekannötter. Du kan också skära skivorna av skärgårdsbrödet i mindre bitar och servera dem som cocktailsnacks.
  • Pumpkin Spice pumpasoppa: Använd den pumpkin spice-kryddblandning som är bekant från de söta halloweenrätterna för att smaksätta den sammetslena pumpasoppan. Soppan toppas med krispiga, kryddiga krutonger av Malax Limpan.
  • Snabba brödpopsar: Brödpopsar, kryddade med pepparrot och panerade med sesamfrön, passar perfekt på halloweenbordet! Om du vill kan du lägga till spindelben av saltstänger till popsarna.
  • Rostad vitlökssoppa: Fördriv vampyrerna med en mustig purésoppa gjord på rostad vitlök. Toppa soppan med krispiga timjankrutonger.
Pumpkin Spice pumpasoppa

Söta idéer:

  • Lakrits-apelsintårta: Använd brödsmulor från skärgårdsbrödet med lakrits i botten på cheesecaken. Brödet ger bottnen en söt, maltig smak som passar bra ihop med lakritsen. Fyllningen har en frisk smak av apelsin och en söt smak av vit choklad.
  • Jordnötssmörkoppar: Prova skärgårdsbröd med kryddigt jordnötssmör och choklad. Dekorera med vit choklad i ett spindelnätmönster.
  • Pumpkin Spice-kaka: Använd pumpa även i söta rätter. Den gör en kryddig kakbotten saftigare, och smaken blir bara bättre med tiden. Använd orange ananaskörsbär och svarta björnbär för att dekorera kakan.
Jordnötssmörkoppar

Den inhemska kekrifestens smaker och traditioner

Kekri är en finsk skördefest som firades långt innan Halloween kom till Finland. Vid kekri firade man skördesäsongens slut med överdådiga festmåltider där man använde skördens grödor. Då åt man tillsammans enligt det långa formuläret och tackade för det gångna året. Förr i tiden definierades året nämligen enligt skörden, och kekri högtidliggör början av det nya året. Tidpunkten för kekri bestämdes enligt situationen på varje gård, och dess tid var när skörden var bärgad och höstens arbeten gjorda.

Stämningen på en fest skapas av helheten. När du dukar bordet för skördefesten kan du kombinera element från naturen med höstens färger. Använd pumpor och kvistar från naturen i din dekoration och placera många ljus på bordet.

Skördesäsongens grödor

Vad ska man servera på kekribordet?

Skördefestbordet ska digna av mat. Olika rätter tillagas av kött, fisk, rotfrukter, bär, spannmåls- och mejeriprodukter. I de här recepten kombineras inhemska höstliga råvaror med maltiga Malax Limpan:

Varma bacon-kantarellsmörgåsar

Halloweenrätterna och finska kekri – skapa ett höstligt festbord

Höstens fester är ett utmärkt tillfälle att kombinera traditioner och nya idéer. Halloween och kekri skapar tillsammans en helhet som är både spännande och varmhjärtad. Malax Limpan passar bra till båda högtiderna tack vare sin mångsidighet.

Även om Halloween och kekri har olika bakgrund kompletterar de varandra. Halloween-delikatesserna är mer internationella, medan kekri-firandet betonar traditioner och lokala smaker.

Kolla in fler recept och hitta läckra idéer för hur du kan använda Malax Limpan här!

Dela denna blogg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Läs även dessa