Kevät tarjoaa monta aihetta juhlaan
Kevät on juhlien aikaa, sillä monet tärkeät juhlahetket osuvat juuri tälle kaudelle. Kevät tuo mukanaan niin vapun, pääsiäisen, äitienpäivän, kevätjuhlat, kuin myös valmistujaiset. Näihin juhliin liittyy usein raikkaita makuja, kirkkaita värejä ja kauden ensimmäisiä kotimaisia tuoreita raaka-aineita. Kevään juhlatarjoilut ovatkin loistava tilaisuus panostaa kauden makuihin ja kauniisiin esillepanoihin.

Mitä ottaa huomioon suunnittelussa?
Jotta juhlien järjestäminen olisi mahdollisimman vaivatonta ja stressivapaata, juhlia suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon nämä asiat:
- Ota etukäteen selvää vieraiden allergioista sekä ruokavalioista ja suunnittele tarjottavat näiden mukaan. Ruoanlaitto helpottuu kummasti, kun mahdollisimman moni tarjottava sopii kaikille, etkä joudu tekemään ruoista useita erilaisia versioita eri ruokavalioihin sopiviksi.
- Hyödynnä tarjoiluissa sesongin raaka-aineita. Keväisiin tarjoiluihin sopivat erityisesti raikkaat, kepeät maut, kuten sitrushedelmät, yrtit, ja kauden tuoreet vihannekset.
- Juhlia järjestäessä aikataulu on usein kiireinen, joten valitse ruokia, jotka voit valmistaa jo juhlaa edeltävinä päivinä. H-hetkellä voit keskittyä tarjottavien kauniiseen esillepanoon.
- Kun käytät laadukkaita raaka-aineita, voivat tarjottavat olla hyvinkin helppoja valmistaa ja silti juhlavia.
- Mikäli haluat tarjoilla jotain, jonka onnistumisesta olet epävarma, kannattaa testata ohjetta etukäteen.
- Tarjottavaa on hyvä olla reilusti, jottei se lopu kesken. Kuitenkin liiallista hävikkiä tulisi välttää. Katso Marttojen ohjeesta, kuinka paljon mitäkin lajia kannattaa varata.
- Kata pöytä jo edellisenä päivänä ja suunnittele juhlatarjoiluissa käytettävät tarjoiluastiat. Kevätjuhlien kattauksessa kannattaa hyödyntää keväisiä kauniita värejä sekä leikkokukkia, jotka tuovat iloa pimeän talven jälkeen.
Saaristolaisleivästä mehevä pohja suupaloille
Maalahden Limppu -saaristolaisleipä on monipuolinen ja maukas valinta kevään juhlatarjoiluihin. Sen täyteläinen maku ja pehmeä rakenne tekevät siitä erinomaisen valinnan, joka sopii hyvin monenlaisten täytteiden kanssa. Mehevän koostumuksen ansiosta se myös kestää pitkään tarjolla hyvänä. Tässä muutama helposti valmistettava, mutta juhlava tarjoiluidea erilaisiin suupaloihin:
- Maalahden Limppu lohimoussella
- Haukisuupalat
- Saaristolaisleipä lehtikaalipestolla
- Labneh-cocktailpalat
- Piparjuuri-savuporosuupalat
- Maalahden Limppu ja graavisiikaa
- Maalahden Limppu ja misorapuja
- Linssihummus saaristolaisleivällä
- Poronpaistirullat
- Savupallas-suupalat

Näyttävä voileipäkakku
Jos haluat todella yllättää vieraat, valmista voileipäkakku rukiisesta saaristolaisleivästä! Voileipäkakku on kätevä tarjottava, sillä sen tulee valmistaa edellisenä päivänä ja juhlapäivään voi jättää vain koristelun. Moderni voileipäkakku valmistuu hyydytetyllä täytteellä ikään kuin juustokakun tapaan.
Vinkkejä voileipäkakun täytteisiin:
- Kasvisvoileipäkakku
- Nopea kasvisvoileipäkakku
- Voileipäkakku savulohesta
- Hyydytetty savuporo-voileipäkakku
- Perinteinen katkarapuvoileipäkakku
- Järvikalavoileipäkakku
- Kalapöydän kakku
- Savulohi-sushikakku
- Lämminsavulohi tuorejuustokakku
- Kylmäsavulohi-tuorejuustokakku

Raikkaat salaatit
Erilaiset salaatit ovat raikkaita ja maukkaita lisukkeita kevään juhliin. Hyödynnä sesongin tuoreita vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Voit myös lisätä salaatteihin pähkinöitä ja siemeniä, jotka tuovat annoksiin makua ja rakennetta. Näyttävät ja kauniit koristeet salaateille saat syötävistä kukista.
- Mansikkasalaatti timjamikrutongeilla
- Keväinen salaatti katkaravuista, melonista ja parmesaanista
- Sillisalaatti á la Maalahden Limppu
- Maalahden Limppu panzanella
- Vesimelonisalaatti piparjuurikrutongeilla
- Omenainen leipäjuustosalaatti

Makeat jälkiruoat
Herkullinen jälkiruoka kruunaa juhlan kuin juhlan. Tarjoa keväisiä makuja, jotka vievät kielen mennessään, kuten raikasta juustokakkua tai täyteläistä pannacottaa. Tässä parhaat reseptimme jälkiruokatarjoiluihin:
- Mansikkakakku
- Hyydytetty puolukkakakku
- Lakritsi-appelsiinikakku
- Suklainen marjaleivos
- Ruusu-brigadeirot
- Valkosuklaamoussea ja Maalahden Limppu
- Maalahden Limppu -pannacotta
- Mustikka-suklaamousse ja mansikkasorbetti
- Marenkikakut

Unohtumattomat juhlahetket
Keväiset juhlat ovat oiva tilaisuus nauttia kauden tuoreista herkuista ja kokeilla uusia makuja. Suunnittele kevään juhlatarjoilut kauden raaka-aineiden ympärille ja panosta visuaalisuuteen, sillä kevät tuo tullessaan kauniita värejä ja tuoksuja. Saaristolaisleipä on monipuolinen ja herkullinen valinta, jota voit täyttää erilaisin täyttein tai hyödyntää valmistalla aivan uudenlaisia ruokalajeja.
Etsitkö lisää inspiraatiota kevään juhlatarjoiluihin? Näillä resepteillä luot unohtumattomat juhlahetket!