Våren ger många anledningar att fira
Våren är en tid för firande, och många viktiga festliga tillfällen infaller just under denna årstid. Våren för med sig valborg, påsk, mors dag, vårfester och skolavslutningar. Dessa festligheter förknippas ofta med fräscha smaker, klara färger och säsongens första färska inhemska råvaror. Vårens festbord är därför ett utmärkt tillfälle att satsa på säsongens smaker och vackra uppläggningar.

Vad ska man beakta i planeringen?
För att det ska vara så problemfritt och stressfritt som möjligt att ordna fester, lönar det sig att tänka på följande saker när man planerar fester:
- Ta reda på gästernas allergier och dietkrav i förväg och planera det du ska bjuda på därefter. Det underlättar matlagningen att ha så många rätter som möjligt som passar alla, i stället för att behöva göra flera olika versioner av rätter för att passa olika dieter.
- Använd säsongsbetonade ingredienser i dina rätter. På våren passar fräscha, lätta smaker som citrusfrukter, örter och säsongens färska grönsaker särskilt bra.
- När du planerar en fest är ditt schema ofta fullspäckat, så välj rätter som du kan förbereda redan under dagarna före festen. Vid det avgörande ögonblicket kan du koncentrera dig på att lägga upp rätterna på ett vackert sätt.
- När du använder ingredienser av hög kvalitet kan rätterna vara mycket enkla att tillaga och ändå vara festliga.
- Om du vill servera något du är osäker på om det lyckas, lönar det sig att testa receptet i förväg.
- Det är bra att ha tillräckligt att bjuda på, så maten inte tar slut på hälften. Man borde ändå undvika onödigt svinn. Kolla i Marthornas anvisning, hur mycket det lönar sig att reservera av det man ska bjuda på:
- Duka bordet redan dagen innan och planera vilka serveringskärl som ska användas till festen. På en vårfest lönar det sig att använda vackra vårfärger och snittblommor för att pigga upp efter den mörka vintern.
Skärgårdsbröd är en saftig bas för snacks
Skärgårdsbrödet Malax Limpan är ett mångsidigt och välsmakande val för vårens festmåltider. Dess fylliga smak och mjuka konsistens gör det till ett utmärkt val för en mängd olika fyllningar. Tack vare den saftiga konsistensen håller det sig också bra under lång tid. Här är några lättlagade men festliga serveringsidéer för olika slags snacks:
- Malax Limpan med laxmousse
- Gäddmunsbitar
- Malax Limpan med grönkålspesto
- Labneh-cocktailtilltugg
- Snacks med pepparrot och rökt renstek
- Malax Limpan med gravad sik
- Malax Limpan och misoräkor
- Linshummus med Malax Limpan
- Rensteksrullar
- Snittar med rökt hälleflundra

En storslagen smörgåstårta
Om du verkligen vill överraska dina gäster kan du göra en smörgåstårta på rågigt skärgårdsbröd! Det är behändigt att bjuda på smörgåstårta, eftersom den ska tillagas dagen innan och du kan lämna bara dekorationen till festdagen. En modern smörgåstårta görs med en geléfyllning, precis som en cheesecake.
Tips för fyllning av smörgåstårta:
- Vegetarisk smörgåstårta
- Snabb vegetarisk smörgåstårta
- Smörgåstårta med rökt lax
- Aladåb-smörgåstårta med rökt ren
- Traditionell räksmörgåstårta
- Smörgåstårta med insjöfisk
- Fiskbordstårta
- Rökt lax-sushitårta
- Kaka med varmrökt lax och färskost
- Färskostkaka med kallrökt lax

Fräscha sallader
Olika slags sallader är fräscha och välsmakande tillbehör till vårens fester. Utnyttja säsongens färska grönsaker, frukter, bär och örter. Du kan också lägga till nötter och frön i sallader för att ge smak och konsistens. Ätbara blommor kan användas som iögonfallande och vackra garneringar till sallader.
- Jordgubbssallad med timjankrutonger
- Vårsallad med räkor, melon och parmesan à la Malax Limpan
- Sillsallad á la Malax Limpan
- Malax Limpan panzanella
- Vattenmelonsallad med pepparrotskrutonger
- Äpplig brödostsallad

Söta desserter
En utsökt dessert är kronan på verket på varje fest. Servera vårens smaker som får det att vattnas i munnen, till exempel en frisk cheesecake eller en fyllig pannacotta. Här är våra bästa recept på desserter:
- Jordgubbstårta
- Gelead lingontårta
- Lakrits-apelsintårta
- Bärbakelse av choklad och Malax Limpan
- Rosenbrigadeiros
- Vitchokladsmousse av Malax Limpan
- Pannacotta på Malax Limpan
- Blåbärs-chokladmousse och jordgubbssorbet av Malax Limpan
- Marängkakor av Malax Limpan

Oförglömliga feststunder
Vårfester är ett utmärkt tillfälle att njuta av säsongens färska läckerheter och prova nya smaker. Planera vårens festmåltider kring säsongens råvaror och fokusera på det visuella, eftersom våren för med sig vackra färger och dofter. Skärgårdsbröd är ett mångsidigt och läckert val som du kan fylla med olika slags fyllningar eller använda för att skapa helt nya rätter.
Letar du efter mer inspiration till vad du ska bjuda på på vårens fester? Med de här recepten skapar du oförglömliga feststunder!