fbpx

Bloggar

Utnyttja höstens skörd i köket

Det bästa med hösten är hur många fina råvaror som är i säsong! Inhemsk frukt, grönsaker och rotfrukter, bär och svamp från skogen och viltkött. Oavsett om du själv samlar ingredienserna i skogen eller plockar upp dem från butikshyllan lönar det sig att ta tillvara höstens skörd. När du planerar din skördemeny lönar det sig att komma ihåg de läckra recepten på Malax Limpans webbplats, där säsongens delikatesser kan glänsa!

Samla säsongens delikatesser i din varukorg

Även om du inte odlar din egen mat är det viktigt att följa säsongerna när det gäller råvaror! Kvaliteten på råvarorna är nämligen som bäst och priset som lägst när de är i säsong. Du behöver inte komma ihåg säsongen för varje produkt utantill, eftersom livsmedelsbutikerna effektivt styr våra val genom att placera säsongsbetonade ingredienser på lockande och framträdande platser. Dessutom kan olika erbjudanden ofta ge en indikation på att en produkt är i säsong.

Bevara höstens skördar för vintern

Att konservera råvaror inför vintern har varit en livsviktig färdighet för oss nordbor. Även om man idag kan köpa nästan vilken råvara som helst i matbutiken året runt, lönar det sig inte att glömma konserveringen. Konservering kan till och med ge en ny dimension till råvarans smak. Sött förpackad hemlagad sylt, saft eller pickels av höstens skörd är också en unik idé till en gåva som mottagaren garanterat kommer att använda!

Frysning

Frysning är ett säkert sätt att bevara de flesta råvaror. Fördelen med frysning är att den inte radikalt förändrar produktens smak eller konsistens. Var noga med korrekt förpackning och märkning, anteckna den frysta produkten och ange datum för infrysningen. Det är lätt att glömma saker i frysen och tydlig märkning gör användningen enklare. Nackdelen med denna konserveringsmetod är att frysen bara rymmer en begränsad mängd mat och att den förbrukar energi.

Torkning

Ett energieffektivt sätt att konservera är torkning. Förvaringen av torkade produkter kräver nämligen ingen energi alls och själva torkprocessen är inte heller alltid energikrävande. I rumstemperatur kan du enkelt torka olika örter på en plan yta, luftigt utspridda på ett underlag eller bundna i ett snöre som du fäster i taket. Med en grönsakstork eller i ugnen kan du torka frukt, bär och svamp på ett effektivt och säkert sätt.

Saft, sylt och sirap

Gör goda juicer, sylter och smaksatta siraper av bär och frukt. Du kan göra dem av en sort i taget eller prova kombinationer av olika frukter och bär. En ångkokare är ett bra redskap för att koka juicer, men inte ett måste, eftersom du också kan koka dem i en kastrull. Kom ihåg en god hygien när du bereder produkterna och när du packar dem i förvaringskärlen!

Pickling

Förutom att konservera grönsakerna ger pickling en helt ny dimension till deras smak. Den traditionella 1-2-3-lagen görs av en del spritättika, två delar socker och tre delar vatten. Buljongen kokas upp och kan smaksättas med en mängd olika hela kryddor eller färska örter. För längre hållbarhet är det en god idé att koka produkten snabbt i pickellagen. Det lönar sig att koka hårdare rotfrukter i några minuter för att mjuka upp dem lite, men se upp så att de inte överkokas!

Skörderecept

Under de mörknande höstkvällarna värmer olika slags tröstmat som långkokta grytor, mustiga soppor och saftiga ugnsrätter. Malax Limpan som är bakat på surdeg, är ett perfekt tillbehör till inhemska säsongsråvaror.

Sammanställ en skördemeny:

Låt dig bli inspirerad av de mångsidiga och smakliga recepten på Malax Limpans webbplats när du planerar att bjuda på skördemenyer:

Till förrätt:

Gäddmunsbitar
Gratinerad sik med pressgurka
Äpplig brödostsallad
Gratinerad löksoppa
Höstlig tartar
Trattkantarellpirog
Varma bacon-kantarellsmörgåsar
Pumpasmörgåsar med blåmögelost

Till huvudrätt:

Älgköttbullar
Brysselkålstillbehör
Ugnspotatis med fyllning av insjöfisk
Kantarellrisotto
Renfilé med karamelliserade rotfrukter och Malax Limpan
Kåldolmar med fyllning av Malax Limpan
Malax Limpan -grillspett med rödbeta och ost
Brödlasagne av rökt ren

Till efterrätt:

Rågig blåbärsgratäng
Hjortron-brödostskålar
Kolaskivor med havtornskräm
Ugnspäron med Malax Limpan
Lingonparfait med stensoppskola
Gelead lingontårta
Pumpkin spice pumpasoppa

Dela denna blogg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Läs även dessa