Juhannus on suomalaisille tärkeä keskikesän juhla, jota vietetään hyvällä porukalla. Juhannusperinteisiin kuuluvat olennaisesti juhannussauna, -kokko, ja erilaiset juhannustaiat. Tärkeää on myös yhdessä vietetty aika erilaisten ulkopelien muodossa sekä yhteiset ruokahetket, jotka kruunaavat juhannuksen vieton.
Resepti-ideoillamme ja vinkeillämme suunnittelet juhlapöydän helposti. Olemme linkanneet parhaimmat kesäiset reseptimme, joista voit koota helposti toimivan juhannusmenun. Tervetuloa mukaan juhannuksen makumatkallemme!

Alkupalat ja salaatit ovat kepeä alku kesäjuhlalle
Juhannusmenu alkaa kevyillä alkupaloilla, jotka herättelevät ruokahalun. Erityisesti kalaruoat toimivat juhannuksen alkupalapöydässä. Erilaiset kalat, kuten savustettu lohi ja silli ovat perinteisesti tärkeä osa juhannuksen alkupaloja. Kannattaa hyödyntää myös grilliä alkuruokien valmistuksessa. Esimerkiksi grillatut hedelmät, kuten vesimeloni, luumu tai viinirypäle grillatun halloumin kera luovat yhdessä ihanan makean ja suolaisen liiton. Viimeistele tuoreella mintulla. Happamanmakeaa Maalahden Limppu -saaristolaisleipää hyödyntämällä saat alkupalojen makuun syvyyttä. Tässä muutama varma valinta alkupaloihin:
- Herkkutarjotin
- Kylmäsavulohi-leipämaljat
- Paholaisen munat hernetäytteellä
- Paahdettua porkkanaa naattihummuksella
- Mansikkasalaatti timjamikrutongeilla
- Värikäs alkupalavati
- Nopeat leipäpopsit
- Kuorrutettua siikaa mummonkurkuilla
- Rapuja, wasabi-smetanaa ja rapeita krutonkeja
- Voileipäkakkukipot
- Saaristolaisleivällä kuorrutettua vuohenjuustoa
- Sillisalaatti a’la Maalahden Limppu
Vinkki: Tee alkupalat kokoamista vaille valmiiksi ennen vieraiden saapumista. Näin vältyt turhalta stressiltä, kun suurin työ on jo takana päin. Kokoa ja koristele alkupalat juuri ennen tarjoamista.

Saaristolaisleipä, happamanmakea klassikko
Saaristolaisleipä kuuluu ehdottomasti sellaisenaan juhannuspöytään voin kera nautittavaksi. Valmista Maalahden Limppu -saaristolaisleipää hyödyntäen maukkaat voileivät erilaisilla täytteillä. Tarjoile täytettyjä leipiä alkupalana tai maukkaana välipalana, joka varmasti maistuu hellepäivän vietossa! Kokeile jotain näistä resepteistä:
- Maalahden Limppu lohimoussella
- Burrata-leivät sardellilla
- Haukisuupalat
- Savupallas-suupalat
- Labneh-cocktailpalat
- Linssihummus saaristolaisleivällä
- Maalahden Limppu ja misorapuja
- Maalahden Limppu ja graavisiikaa
- Sillitartar-leivät
- Silliterriini
- Loimulohileivät
- Mehevät mätileivät
- Maalahden toast skagen
- Muikkuleivät
- Välimerellinen Maalahden Limppu
- Lohitartar
- Savulohi-rapuleivät

Pääruokiin savuista makua grillistä
Juhannusmenun pääruoassa maistuvat kesän maut. Erilaiset grilliruoat, uudet perunat tillillä sekä maukkaat lisukkeet. Grillaa kesän sesongissa olevia kasviksia esimerkiksi vartaissa. Lihoja grillatessa, muista laittaa marinoitava liha hyvissä ajoin jääkaappiin maustumaan ja ota grillattava liha noin tuntia ennen kypsennystä huoneenlämpöön. Perunoita keittäessä jätä niihin hieman purutuntumaa, kuumat perunat jälkikypsyvät vielä keiton jälkeenkin, näin ne pysyvät parhaiten koossa. Löydä inspiraatiota juhannuksen pääruoille näistä resepteistä:
- Grillattua saaristolaisleipää, parsaa ja maustettu uppomuna
- Grillattu entrecote-pihvi parsalla
- Pekoni-parsaa rapeilla krutongeilla
- Kesäinen kalaburgeri
- Silli-perunakippo
- Maalahden fish and chips
- Savulohi-vuohenjuustopihvit saaristolaisleivästä
- Maalahden Limppu grillivarras punajuuresta ja juustosta
- Grillatut siikapyörykät saaristolaisleivästä
- Ihanat grilliburgerit
- Bataattiburgerit
- Bbq-jakkihedelmäburgerit
- Saaristolaisleivässä paistettua kuhaa
- Paahdettua maissikanaa sekä paistos saaristolaisleivästä ja savupekonista
- Kermainen lohikeitto
- Kesäkeitto

Jälkiruokien parrasvaloissa sesongin marjat
Jälkiruoka kruunaa juhannusaterian. Jälkiruoissa kannattaa hyödyntää erityisesti kesäisiä marjoja, esimerkiksi kotimainen mansikka on juhannuksena parhaimmillaan! Hyydytetty mansikkakakku happamanmakealla limppupohjalla tuo uudenlaisen twistin perinteiseen mansikkakakkuun ja erilaiset jäätelöannokset tai itse tehty jäätelö viilentävät mukavasti kuumana kesäpäivänä. Löydä näistä inspiraatiota juhannuksen jälkiruokatarjottaviin:
- Mansikkakakku
- Suklainen marjaleivos
- Maalahden Limppu pannacotta
- Vadelmatiramisu
- Kuusenkerkkätiramisu
- Jäätelöä mansikoilla, hunajalla ja krutongeilla
- Mustikka-suklaamousse ja mansikkasorbetti
- Herukkainen jäätelökakku
- Jäätelösandwich
- Suolakaramellijäätelö

Juhannusmenu, jonka maut täydentävät toisiaan
Juhannusmenu ei vaadi kymmeniä ruokalajeja. Kun jokainen annos on harkittu, sopii yhteen muiden kanssa ja tuo esiin sesongin parhaat maut, lopputulos on sekä herkullinen, että helppo toteuttaa.
Nettisivujemme reseptit-osiosta löydät lisää inspiraatiota kesäisiin herkkuihin. Luo itsellesi ja vieraillesi maukas juhannus, vietitpä sen sitten mökillä, kaupungissa tai missä vain!