Helposti mukaan otettavat eväät piknikille
Piknikin toteutus onnistuu parhaiten nyyttikestiperiaatteella. Sopikaa oman seurueen kesken, kuka tuo juomat, kuka salaatin, kuka jälkiruoan. Kun kaikki osallistuvat järjestelyihin, ei taakka kasva kenelläkään liian suureksi. Piknik-eväisiin voi panostaa juuri niin paljon kuin kukin itse haluaa. Valmista eväät itse alusta alkaen tai nappaa kaupan hyllyltä valmiit tuotteet mukaan.
Piknikillä toimii parhaiten helposti kuljetettava ruoka, joka säilyy hyvänä helteistä huolimatta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota, minkälaista ruokaa olisi mahdollisimman helppo syödä maassa istuen. Kaikki sormin syötävät ruoat ovat oivia valintoja piknikille, kokeile esimerkiksi munakasmuffineita, herkkutarjotinta, merilevä-limppuranskalaisia tai nopeita leipäpopseja!

Piknikillä arvostetaan ruokia, jotka voi kuljettaa helposti ilman pelkoa sotkusta tai pilaantumisesta. Erilaiset leivät on helppo kääriä tiiviisti leivinpaperiin tai rasiaan, jolloin niitä on myös mukava syödä. Voit myös pakata leivät ja täytteet erikseen, jolloin jokainen saa koota itse leipänsä makunsa mukaan. Saaristolaisleipä toimii piknikillä mainiosti, sillä se ei kuivu eikä murru, vaan se säilyttää mehevyytensä pitkään. Tässä muutamia herkullisia ideoita:
- Hummusleivät halloumijuustolla
- Saaristolaisleipää lehtikaalipestolla
- Ruokaisat tonnikalaleivät
- Leivät latva-artisokkatahnalla
- Fetamousseleivät
- Pikkelöityjä mansikoita ja burrataa
- Lohileivät hernelevitteellä
- Kurpitsahummusleivät
- Kinkku-sinappimajoneesileivät
- Juustoleivät
- Pulled pork -leivät
- Välimerellinen Maalahden Limppu
- Lohi-katkarapukolmioleivät
- Maapähkinä-tempeleivät
- Mansikka-fetaleivät

Raikkaat salaatit kuuluvat olennaisesti piknikille. Huomioi kuitenkin helposti pilaantuvien tuotteiden kanssa asiallisesta kylmäsäilytyksestä. Tässä maukkaita vaihtoehtoja kesäisille salaateille:
- Maalahden Limppu panzanella
- Ruokaisa broileri-juustosalaatti
- Kalasalaatti
- Mansikkasalaatti timjamikrutongeilla
- Omenainen leipäjuustosalaatti
- Vesimelonisalaatti piparjuurikrutongeilla

Raikas juoma kuuluu ehdottomasti piknik-koriin. Pullota juoma termospulloon jääpalojen kera ja saat viilentävää janojuomaa koko piknikin ajan. Esimerkiksi jäätee on ihanan kesäinen juoma, jonka voi helposti valmistaa itse tai ostaa valmiina kaupasta.
Piknikin jälkiruokana toimivat erityisesti pienet naposteltavat. Leikkaa piirakat pieniksi annospaloiksi, jotta niitä olisi helppo syödä käsin. Pilko sesongin hedelmät paloiksi ja kokoa niistä sekä marjoista helposti syötäviä vartaita. Tai kokoa jälkiruoat valmiiksi pieniin eväsrasioihin, kuten kuusenkerkkätiramisun ohjeessa. Piknikillä toimivia jälkiruokia ovat myös lakka-leipäjuustomaljat, rukiinen mustikkapaistos sekä ruusu-brigadeirot.

Mökkikeittiössä panostetaan kauden makuihin
Mökkikeittiössä yksinkertaisuus on valttia, varsinkin, jos keittiö ei ole samaa tasoa kotikeittiön kanssa, kylmäsäilytystiloissa on puutteita, tai aikaa halutaan käyttää enemmän rentoutumiseen kuin kokkaamiseen. Mikäli kylmäsäilytystilaa on vain vähän, panosta huoneenlämmössä säilyviin tuotteisiin. Näitä ovat mm. kuivatuotteet, säilykkeet ja monet kasvikset, jotka säilyvät jopa paremmin huoneenlämmössä. Sesongin laadukkaat kasvikset ovat hyvä pohja mökkiruokailulle. Ne eivät vaadi paljoakaan käsittelyä, mutta maistuvat silti herkullisilta.
Maalahden Limppu kulkee mökillä helposti mukana ja säilyy hyvin. Sen makea, maltainen maku sopii sekä suolaisten että makeiden makujen kanssa, se on loistava välipala ja siitä voi myös valmistaa mitä erilaisimpia ruokia!
Tässä muutamia mökkiklassikoita, jotka valmistuvat mökkikeittiössä vähällä vaivalla, mutta maistuvat taivaallisilta:
- Silli-perunakippo
- Kesäinen kalaburgeri
- BBQ-jakkihedelmäburgerit
- Pulled pork -leivät
- Kermainen lohikeitto
- Kesäkeitto
- Kukkakaali juustokeitto
- Kesäkurpitsapihvit
- Uuniperunat järvikalatäytteellä
- Kuorrutettua siikaa mummonkurkuilla
- Maalahden fish and chips
- Saaristolaisleipää kantarellimunakkaalla
- Pekoni-parsaa rapeilla krutongeilla

Grilliin muutakin kuin makkaraa
Grillissä kypsyvät perinteisesti makkarat, pihvit, kasvikset ja halloumi, mutta kannattaa kokeilla myös jotain uutta. Grilliruoan ei aina tarvitse tarkoittaa raskaita aterioita. Keveämmät vaihtoehdot, kuten grillattu lohi ja kasvisvartaat saaristolaisleivän kera, tuovat vaihtelua kesäpöytään. Saaristolaisleipä toimii myös loistavasti grillissä rapeaksi paahdettuna:
- Mehevät grillileivät
- Maalahden Limppu grillivarras punajuuresta ja juustosta
- Grillattua saaristolaisleipää, parsaa ja maustettu uppomuna
- Makkaraleivät grillissä
- Ihanat grilliburgerit
- Grillattu entrecote-pihvi parsalla
- Korean BBQ -leivät
- Grillatut misomunakoisoleivät
- Maalahden Limppu grilled cheese
- Grillatut siikapyörykät saaristolaisleivästä

Kesäruoka on sesongin makujen juhlaa
Kesäruoka on parhaimmillaan helppoa ja maukasta. Siitä pääsee nauttimaan hyvässä seurassa niin mökillä, rannalla, puistossa tai omassa pihassa. Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, ei tarvitse liikoja hifistellä.
Jos kaipaat lisää inspiraatiota Maalahden Limppu -saaristolaisleivän käyttöön kesäruoissa, löydät lisää reseptejä täältä. Hyödynnä herkullisia ideoita kesän kokkailuissa!